Door Eendracht Sterk Leuth, opgericht 1898

Uit te voeren werken Concours 2012 te Zaandam

Info over de te spelen werken:
Het inspeelwerk ‘A Monmouth Ouverture’ is van de Amerikaanse componist Philip Sparke. Het stuk start levendig en heeft als centraal thema The Agincourt Song. Deze 15e eeuwse melodie werd gecomponeerd om de overwinning van de Engelse koning Henry Vth op het Franse leger bij Agincourt te vieren. Henry was geboren in Monmouth en deze stad herdenkt deze overwinning nog jaarlijks.
Pierius Magnus van Jan de Haan is het verplichte werk. Dit stuk beschrijft het verhaal van de Friese Pier Gerlofs Donia (1480-1520). Vanwege zijn imposante postuur werd hij Grutte Pier (grote Pier> Pierius Magnus in het Latijn) genoemd. In die tijd werd Friesland regelmatig aangevallen door de Graven van Holland. Met zijn huurleger ‘De Arumer Swarte Heap’ trok het leger ten strijde tegen de Hollanders. De volksheld, zijn leger en hun strijd worden in het werk met een grillige thematiek voorgesteld afgewisseld met een moment van rust: het Friese land van eer en glorie. Het werk eindigt met de terugtocht van een gedesillusioneerde Grutte Pier die onderweg is naar ‘De Heer’.
DES sluit haar optreden af met het keuzewerk De Kwelgeest van Rob Goorhuis. Op Schiermonnikoog vindt jaarlijks een groot muziek en zangfestival plaats. Tijdens het afsluitende diner van de organisatie van de 54e editie van het festival, ontstond er een ‘geestelijk handgemeen’ tussen de voorzitter van de ene bond en de echtgenote van één van de bestuursleden van een andere bond. Deze geveinsde onenigheid werd de volgende ochtend besloten met de uitroep ‘Kwelgeest!’. De ingrediënten van dit verhaal alsmede de instrumentale en vocale elementen van het festival zijn door Rob Goorhuis verklankt in deze compositie, maar ook de ’kwelgeest’ mengt zich diverse keren in de muzikale conversatie.

 

Muziekvereniging D.E.S. Leuth

Muziekvereniging D.E.S. Leuth

Nieuwsflits:  Website weer up to date